maandag 15 augustus 2011

Tweede huisbezoek

Drie weken na de zevende stap komen Elsie en Anna opnieuw op bezoek.


Als Elsie vraagt welke case we bij het groepswerk van de vijfde bijeenkomst hebben besproken, zitten we met onze mond vol tanden. Wat zit dat ver! Buiten een intensief gesprek met mijn vriendin over de zesde bijeenkomst en over het tussentijds verslag, zaten we de afgelopen weken eerder in onze oude routine.


Leidraad voor het gesprek van vanavond is het tussentijds verslag. Anna bladert wild door ons volumineuze levensboek, op zoek naar de rubrieken waar ze nog bijkomende informatie over wil. Wat een job.


Hier en daar lichten we de gevraagde onderwerpen extra toe. Ook onze dochter mengt zich in het gesprek en verduidelijkt haar standpunten.


Anna en Elsie merken op dat we als pleeggezin veel sterke kanten hebben.
We zijn dus ‘geslaagd’!


Profiel  


Als laatste taak stellen we het profiel op van het pleegkind dat bij ons gezin zou passen:
-       geslacht: uit praktische overweging kiezen we voor een meisje
-       leeftijd: na een levendige discussie over taalontwikkeling, kleuterschool, op het potje gaan en pampers, verhogen mijn dochter en ik onze gewenste minimumleeftijd en verlaagt mijn man de zijne. Zo komen we tot een compromis: van 5 tot 12 jaar.
-       problematiek: seksueel misbruik sluiten we uit omdat we ons daar geen raad mee weten
-       handicap: we overlopen alle mogelijke problemen. Zwaar autisme zien we niet zitten. Leerachterstand en lichte handicaps vormen geen probleem.
-       soort pleegzorg: aanvankelijk kiezen we voor langdurige opvang. Elsie weet ons echter te overtuigen om ook open te staan voor kortdurende opvang, omdat die soms evolueert naar langdurige opvang en omdat de vraag naar kortdurende opvang groot is. Ze geeft enkele voorbeelden van dossiers en maakt ons onmiddellijk warm voor dit soort opvang.


Match


Elsie belooft dat ze ons profiel nog voor de kerstvakantie in de computer zal inbrengen. Daarna is het wachten op een ‘match’. Ze vraagt ons om geduld te hebben, want het kan best lang duren vooraleer we bericht krijgen. Er zijn momenteel veel kandidaat-gezinnen voor jonge kinderen. Uiteraard mogen we altijd bellen als we het gevoel hebben dat het te lang duurt.


Afscheid


Dit is onherroepelijk het einde van de leuke contacten met deze twee boeiende dames. Elsie’s taakomschrijvingen zijn niet van die aard dat we mogen hopen dat ze onze gezinsbegeleidster wordt. Anna kan ik mij niet meer wegdenken uit ons verhaal. Het afscheid beperkt zich dan ook tot een simpele en zeer gemeende ‘tot mails’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten